قورود قیله یا قوروت قیله: غذای محلی جلفا

بچه که بودم یادمه مادربزرگ بابام به غذایی میگفت قورود قیله و از اون به عنوان غذای محلی جلفا یاد میکرد که از این قرار بود: کشک سنتی رو که اندازه گردو هست، میسابن، میریزن تو آب جوش. پیاز داغ فراوان بعلاوه نعنا داغ و گرودی آسیاب شده رو هم اضافه میکنن. نون رو هم داخلش خرد میکنن و میخورن. خیلی مقوی و خوشمزه بود. من هنوزم گاهی خودم این غذا رو درست میکنم و صد البته که با بهترین مارک کشک پاستوریزه بازار که سمیه باشه هم، به گرد اون قورود قیله قدیمی یا قوروت قیله سنتی نمیرسه.

بزرگتر که شدم نوع دیگر این غذا رو شناختم که یه جور آشه. آقای سجاد حسینی تو وبلاگ کمکی آراز، سالها پیش، نوشته ای دارن در این خصوص که در ادامه میخونید. 

قورود قیله: غذای شب حنابندان در جلفا

يكي از مشخصه ‎هاي غذاهاي مناطق كوهستاني كه در آن دامداري نيز رونق دارد،‌ وجود كشك در غذاست. كشك در غذاهاي سنتي منطقه جلفا نيز حرف اول را مي‎زند. لا اقل در مشهورترين غذاي سنتي اين شهر،‌ قورود قيله یا قوروت قیله،  اين ماده غذايي به قدري اهميت دارد كه واژه  قورود (كشك) در عنوان اين غذا به كار رفته است.

 

قورودلو کوفته، هم تراز قورود قیله

از ديگر غذاهاي سنتي جلفا كه امروزه كمتر نام و نشاني از آن را مي‏يابيم،‌ نوعي كوفته تحت عنوان: قورودلو كوفته  است. در اين نوع از كوفته كه تا 60  و 50 سال پيش در مطبخ‎هاي منطقه جلفا طبخ مي گشت،‌كشك حرف اول را مي زند.

نكته جالب توجه اينكه در بسياري از قریه ها و قصبه‎ هاي اين منطقه در شب حنابندان با دو غذاي سنتي كشك دار يعني قورودلو كوفته و قورود قيله از ميهمانان پذيرايي مي شد. بي ترديد ارتباطي بين مراسم شب حنابندان و غذاهاي كشك دار در فلسفه آيين هاي سنتي اين منطقه وجود داشته است كه ما فعلا از آن خبر نداريم.  

 

متن خبر را عینا از خبرگذاری دانا اینجا نقل کردم:

قوروت قیله-غذای محلی و سنتی جلفا

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛  یوسف داداش زاده در گفتگو با  جلفانیوز، با اعلام این خبر، گفت: روز گذشته نشست کمیته ملی ثبت میراث ناملموس فرهنگی با حضور مدیرکل ثبت آثار و حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی، در تهران برگزار شد و بر اساس مصوبات این جلسه «مهارت سنتی پخت آش قوروت قیله ارس » با تصویب اعضا، به ثبت ملی رسید.

وی افزود: در این نشست ۱۲ اثر میراث ناملموس استان آذربایجان شرقی پس از بررسی و تائید نهایی در فهرست آثار ملی قرار گرفت که آش قوروت قلیه نیز در این لیست قرار داشت.

داداش زاده تاکید کرد: آثاری از منطقه آزاد ارس که به ثبت جهانی و ملی رسیده اند، مورد حمایت سازمان منطقه آزاد ارس قرار می گیرند و این سازمان تلاش می کند تا سایر آثار بی همتای ارس را نیز به ثبت جهانی و ملی برساند.

وی با اشاره به اینکه آش قوروت قیله، تنها در شهرستان جلفا(هادیشهر شمالی) و با گیاهان سنتی این منطقه پخت می شود، تصریح کرد: این آش در جشنواره های مختلف منطقه آزاد ارس به گردشگران و علاقمندان ارائه می شود و در آینده نیز جشنواره آش قوروت قیله در این منطقه برگزار خواهد شد.

متن دیدگاه‌ها

mood_bad
  • هیچ نظری ثبت نشده است.
  • chat
    یک نظر ارسال کنید